Foredragenes opbygning
 
     

A)
Jeg giver en introduktion til en bestemt opera. Komponisten og forfatteren/librettisten bliver omtalt sammen med operaens stil, opbygning, syngemåder, fortolkningsmuligheder, omstændighederne ved uropførelsen og den musikepoke, den er skabt i (barok, wienerklassik, romantik, verisme, modernisme). I særlige tilfælde vil jeg omtale aktuelle opsætninger.

Værket, komponisten og forfatteren sætter jeg ind i den altid vigtige historiske sammenhæng. Derefter vil der være en handlingsgennemgang med tilhørende musikeksempler fra en af de bedste cd-indspilninger med forklaringer til fortolkningerne og de vigtigste operaudtryk.

Ved længerevarende kurser på højskoler o.lign. vil der være dvd-forevisninger af operaer hvor scenografien og den visuelle, æstetiske værdi i særlig grad underbygger handlingen og som er i god overensstemmelse med musikken og dens auditive æstetik.

Det er min intention at gengive musikken, handlingen og scenografien sådan som komponisten oprindeligt havde tænkt sig den.

Mit mål er at give mulighed for både fordybelse og overblik, så følelse og forståelse sammen giver en større oplevelse. En oplevelse, som ofte bliver forstærket sammen med andre: Den delte glæde er den dobbelte glæde.


B)
Et komponistportræt består dels af en fortælling om komponistens herkomst og opvækst, dels om hans særlige profil og talenter og også om hans musik- og operahistoriske betydning. Hans væsentligste værker bliver omtalt kronologisk med ledsagende musikeksempler.

Et enkeltforedrag om en komponist eller en konkret opera vil typisk vare 2 - 2½ time inkl. 15 min. pause.

Temaer for foredragsrækker er f. eks.:

  • Udviklingen i Verdis operaer (5 foredrag)
  • Nibelungens Ring (4 foredrag)
  • Barokopera
  • Operaens 400-årige historie (8-10 foredrag)
  • Aktuelle operaer
  • Operettens 200-årige historie (6-8 foredrag)

 

 

Operaer som
foredragstitler

 
  Bjørn Steding-Jessen
cand.mag.

Rosenvænget 234
3480 Fredensborg

Telefon: 44 98 97 70
Mail: bjoern@steding.dk